zaterdag 10 april 2010

De snavel van de wulp wijst naar zijn gulp

Het land is nog kaal het gras kort. Bovendien is het bijna mei. Een mooi moment om naar weidevogels te kijken. De bekendste is acrobaat onder de weidevogels, de kievit. Je ziet hem door de lucht scheuren, salto's maken en een beetje onduidelijk zijn naam schreeuwen. Hij staat bekend om het weglokgedrag. Als je bij hem in de wei stapt, probeert hij je weg te lokken van zijn nest.
De grutto is een grotere vogel met een rode nek, een gespikkelde rug en lange rechte snavel. In de vlucht heeft hij een V-vormige tekening, net als de scholekster. Je moet hem niet verwarren met de wulp. De wulp heeft minder kleur (rood) en heeft een kromme snavel die naar beneden wijst (de snavel van de wulp wijst naar zijn gulp). Hoewel de grutto ook wel kievit roept, is zijn kenmerkendste geluid - hoe kan het ook anders -  GRUT-too.
De kievit is gelukkig vrij algemeen met 200.000 tot 300.000 paren. De grutto is minder talrijk, ca 50.000 en de tureluur nog maar 20.000. Hij is een tikkie kleiner dan de kievit en bescheiden van kleur, zeg maar grijzig. Net al de grutto heeft ook de tureluur een witte V-vorm als hij vliegt.
Dus, zet de auto eens langs een weiland en kijk eens wat je ziet (een verrekijker is handig). Een kievit is prachtig een grutto gewoon mooi, maar zie je een Tureluur...