maandag 19 april 2010

Bloesems

Mooi al die bloesems en bloemen. Een genot al die groene bladeren nadat we zolang zonder moesten doen.

Het zal u misschien zijn opgevallen, bij de meeste struiken en bomen verschijnt met het blad ook de bloesems. Er zit soms wat verschil tussen, zoals bij de tulpenboom of de sleedoorn, daar komen de bloesems of bloemen als eerste. We zeggen dan ook dat ze bloeien op het naakte hout.
Heel vaak gaan blad en bloem gelijk op. De paardenkastanje hierboven (de witte doet overigens precies hetzelfde) is een mooi voorbeeld. De kleine blaadjes vouwen zich voorzichtig open in het aprilzonnetje en ondertussen rijst de bloemstengel als een flinke erectie. Op het moment dat het blad de bekende vormen ontplooit kleurt de stengel blauw of roze en zet de boom volop in het voorjaarsbruidskleed. Zo'n paardenkastanje is dan geweldig mooi.

Maar ook gewone bomen als de eik of de beuk hebben bij het openbarsten van de knoppen al bloesems. De kleur is minder opvallend en de bloemetjes zijn wat klein, maar de bloei is er niet minder om. Als je tegen die tijd een beukenboom tegen het lijf  loopt, is het de moeite waard het bladvormingsproces te bekijken. Zie hoe fraai de bladeren zich ontworstelen aan de knop, opgerold naar buiten spietsen en bij het openvouwen openbaart zich de verrassing: prachtige kleine bloesem.