dinsdag 26 mei 2009

Creatieve economie


In Doetinchem barst een discussie los omdat veel creatieve mensen de stad de rug toekeren. Nog maar 15 procent van de bevolking kan gerekend worden tot de creatieve sector en dat is heel weinig. Alleen Harderwijk scoort nog lager.
Moet er wat gebeuren? Daar zijn de meningen over verdeeld. Van Geel, directeur van de grootste middelbare school, ontkent dat er sprake is van creatieve leegloop. Anderen pleiten voor een beter lokaal museum of een tijdschrift, zo bleek tijdens een discussie, georganiseerd door De Gelderlander. Mensen denken in veel richtingen.
Creativiteit wordt belangrijk gevonden omdat een creatieve economie productiever is. Voorwaarden zijn dat er creatieve mensen zijn, dat projecten, producties en bijeenkomsten voor iedereen toegankelijk zijn en dat creativiteit benut wordt bij producties. Om creatieve mensen te houden en te prikkelen is het belangrijk dat een stad zich onderscheidt door gebouwen, sfeer, evenementen en voorzieningen.
Veel mensen in Doetinchem vinden dat er weinig gedaan wordt aan cultuur en dat gebouwen met karakter of historische betekenis consequent worden geofferd aan de vooruitgang van de nieuwbouw. Wellicht een vervolg.